Skip to content

Vijuga Plus

Zanimljive činjenice o web trgovinama

  Prva online kupovina ikad napravljena dogodila se 11. kolovoza 1994. godine. Danas su web trgovine postale nezamjenjiv dio našeg svakodnevnog života.
  Prema statistikama, više od 2.14 milijarde ljudi diljem svijeta kupuje online. To je gotovo trećina ukupne svjetske populacije! Na internetskoj trgovini možete kupiti čak i dijelove svemirskih letjelica. NASA ima svoju internetsku trgovinu gdje možete nabaviti autentične svemirske memorabilije.

  Najbrža online narudžba ikad isporučena trajala je samo 13 minuta! To se dogodilo u Londonu 2016. godine. Mnoge web trgovine nude besplatnu dostavu kao marketinšku strategiju koja može biti ključni faktor u poticanju kupaca na kupovinu.

  Mobilni uređaji igraju ključnu ulogu u online kupovini jer više od 50% svih online kupovina danas se obavlja putem pametnih telefona i tableta. Platforme poput Instagrama omogućuju web trgovinama da označe proizvode na slikama, omogućujući korisnicima da kliknu na proizvod i odmah ga kupe. Postoji i opcija zvana ‘Instant checkout’, što znači da kupci mogu kupiti proizvod jednim klikom ili jednim dodirom ekrana, čime se znatno ubrzava proces kupovine.

  Mnoge web trgovine koriste chatbotove za pružanje brze podrške kupcima. Ovi pametni roboti mogu odgovarati na pitanja i pomoći kupcima u procesu kupovine. Također postoji i tehnologija virtualne stvarnosti koja omogućuje kupcima da isprobaju proizvode prije kupnje. Na primjer, kupci mogu virtualno isprobati odjeću prije nego što je kupe online ili koristit Augmented Reality koji omogućuje kupcima da proizvode “pokušaju” prije kupovine. Primjerice, mogu vidjeti kako odabrani namještaj izgleda u njihovom stvarnom prostoru pomoću pametnog telefona. Web trgovine koriste i algoritme kako bi personalizirale oglašavanje za pojedine kupce i tako analiziraju ponašanje kupaca i prikazuju im proizvode koje bi mogli voljeti. Osim toga, web trgovine nikada ne zatvaraju svoja vrata. Kupci mogu kupovati 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, što omogućuje veću fleksibilnost u kupovini. Online kupovinu moguće je napraviti čak i preko pametnih zvučnika, kao što je Amazon Echo koji je putem glasovnih naredbi upućuje narudžbu od odabranog internetskog trgovca. Pametne košarice u web trgovinama prate proizvode koje kupci stavljaju u košaricu. Ako kupac ne završi kupnju, mogu primiti podsjetnik putem e-pošte ili društvenih mreža.

  Web trgovine koriste napredne sigurnosne tehnologije poput SSL certifikata kako bi osigurale sigurnost podataka kupaca. Također, mnoge od njih koriste dvofaktorsku autentifikaciju kako bi dodatno zaštitile račune kupaca, stoga Bitcoin, Ethereum i druge kripto valute, koje su postale popularne opcije za online kupovinu, bivaju dodatno zaštićeni način plaćanja.

  Sve više web trgovina pridaje važnost održivim praksama. Mnoge od njih koriste recikliranu ambalažu i nude proizvode koji su proizvedeni na ekološki prihvatljiv način.

  Ne zaboravimo recenzije! Recenzije drugih kupaca imaju veliku važnost. Većina online kupaca čita recenzije prije nego što donese odluku o kupovini. Pozitivne recenzije mogu značajno povećati povjerenje kupaca.

   

  Trebate uslugu izrade web stranice ili web trgovine? Obratite nam se na info@plus.vijuga.com ili putem kontakt obrasca.

  Zapratite nas na društvenim mrežama Instagram i Facebook.

  🚀 Iskoristite ekskluzivne popuste na izradu web stranica i unaprijedite svoje poslovanje! 🐉💻✨