Skip to content

[VIJUGA PLUS] KOMBINART

  Dragi naši umjetnici i prijatelji umjetnosti,u želji da uživamo u što većem broju strastvenih umjetnika, odličnih radova i zanimljivih udruženja i njihovih projekta danas Vam predstavljamo drugu umjetničko udruženje koje nam se pridružilo na Vijugu a to je  Kombinart iz Šamca.
  Ova mlada skupina umjetnika ima fantastičan cilj promociju mladih umjetnika na naglasak na suvremenu umjetnosti. Ono što im je također rade su odlični projekti o kojima više možete pročitati u nastavku 🤩👇

  • Možete li nam se predstaviti i reći nešto više o Kombinart, Kako je nastala ideja? Koji su vam ciljevi?

  Kombinart je samoorganizovana grupa umetnika koja ima za cilj promociju mladih umetničkih stvaralaca  sa akcentom na savremenu umetnost . Bavimo se kulturnim i umetničkim aktivizmom,izlaganjem u javnom prostoru.. 

  Okupili smo se u želji  da unapredimo kulturu i umetnost u našem gradu,kao i izlagačku praksu.

   Galerije u zatvorenom prostoru  postale su vremenom  pasivne i malo posećene,a mladi autori zapostavljeni.Kliše!Svuda na sličan  način gledamo postavke:slika na zidu,skulptura u ćošku ,mladi umetnici retko kada angažovani jer nisu afirmisani ili  nemaju elitni status.

  Shvatili smo da udruživanjem različiti profila umetnika možemo da dopunjujemo jedni druge i eliminišemo sopstvene nedostatke.Počeli smo na drugačiji način da predstavljamo izložbe i predstavljamo umetnike.

  • Koji umjetnici stoje iza Kombinarta? 

  Milena Obradović vajarka,poseduje savremeni  likovni izraz, svoje veštine prilagodila je čak i u digitalnim programima.Poseduje izuzetnu likovnost koju izražava i u crtačkom i slikarskom smislu. Ali zato specijalna veština joj je da nas svakim danom zadirkuje i do suza zasmejava  


  By Milena Obradovic

  Milan Bailović grafički dizajner bavi se takodje i  autorskim crtežom,digitalnom i analognom fotografijom. U svojoj umetničkoj estetici prepoznatljiv je po tome što voli da kombinuje  ručne i digitalnie radove.Njemu je pripao i najteži zadatak,preuzeo je na sebe najveću odgovornost,a to je  da trpi Milenu i Draganu svaki radni dan u kancelariji ☺☺


  By Milan Bailovic

  -Marko Gavrilović arhitekta, multimedijalni umetnik izražava svoju kreativnost kroz enterijer,digitalnu i analognu fotografiju,snimanje videa,grafički dizajn.Izrazitost njegovog karaktera je što voli da pije čaj od djumbira

  – Dragana Djurdjević slikarka,voli da radi ilustraciju,crteže,murale,umetničke slagalice. Nasuprot likovnoj estetici,Draganina posebna veština je nesnalaženje u prostoru,često zaluta,ali uvek dodje do željene tačke


  By Dragana Djurdjevic

   

  • Vaš prvi projekt je Otvorena galerija, možete nam nešto više reći o projektu? 

  Sagledali smo kulturnu i umetničku  problematiku u našem gradu : prazne galerije ,neafirmisanost,kliše izložbe..Rešenje za ove probleme bila je ideja o „Otvorenoj galeriji“ koja je kasnije prerasla u samoodrživ projekat. 


  Projekti “Otvorena galerija”

  Na  samom početku naše autorske radove štampali smo na crno-belim papirima i lepili na oglasne  table. Skupljali smo radove od mladih autora poput nas i jednom nedeljno organizovali izložbe na različitim lokacijama u gradu. Nakon više izložbi odlučili smo se da konkurišemo sa projektom „Otvorena galerija HD“. Nismo uopšte  očekivali da ćemo proći konkurs jer nismo imali iskustva ni u pisanju ni u realizaciji projekata. Ono što je bilo važno tada ,a to je što smo već iza sebe imali izložbe i prikazali kako to može da se unapredi.

  Shvatili smo da nam umetnost u javnom prostoru pomaže u mnogo većoj vidljivosti i afirmaciji mladih umetnika. Pored oglasnih tabli počeli smo da izlažemo i na autobuskim stajalištima,bilbordima,pokretnim panoima,glavnom Trgu u našem gradu.. Dnevno ovakav vid izložbi poseti par hiljada ljudi,jer nisu ograničeni na zatvoren prostor.Putovali smo po ruralnim sredinama i prikazivali izlozbe ljudima koji nisu u mogućnosti da posete grad i gradske galerije.

  • Koje mogućnosti vidite u regiji? Kako ih se možete  iskoristiti?

  Mogućnosti u našoj zemlji su ograničene pogotovu ako se bavite umetničkim izrazom. Više od 70% mladih posle završenog fakulteta prestane da se bave svojom profesijom.Malo sredstava se odvaja za umetnike. Rešenja za ovu problematiku su umetnički projekti,freelance  i udruživanje sa drugim sličnim organizacijama. 

  • Što mislite kako vaša organizacija može pomoći u širenju umjetnosti i kulture u našoj regiji? 

  Prikazivanjem umetnosti autora sa našeg podnevlja možete videti novu kultiurnu scenu iz naše regije, njihov način razmišljanja i šta oni nude društvu.

  • Kako je utjecala Korona virus na vaše aktivnosti i općenito na umjetnosti u Srbiji? 

  U prvom mahu mi kao organizacija smo malo stagnirali i više se okrenuli ličnom radu. Vremenom smo se privikli na novu stvarnost i vratili se organizacionim obavezama. Umetnost u Srbiji generalno sve više prelazi u onlajn format. I sami konkursi sada to dozvoljavaju i praktikuju sve više. Sama tematika korone se istakla u prvi plan.Postoji i onlajn mreža „Umetnici protiv korone“ ,gde autori raznih profila objavljuju svoju umetnost i kritiku na društvo.

  • Kakve planove imate za budućnosti? 

  Nastavljamo da radimo kao i do sada ,ali naravno u novoj realnosti u kojoj moramo da se prilagodimo. Planiramo povezivanje sa dosadašnjim i novim organizacijama,jer želimo da smanjimo nedostatke u kulturnom i umetničkom smislu.

  • Da li bi i drugim umjetničkim organizacijama predložili da budu dio Vijuge? Kakva su vam očekivanja vezana za Vijugu? 

  Da,jer povezivanjem što različitijih organizacija ostajemo i opstajemo u kulturnom životu i možemo da zajedno rešimo problematike u kojima se svi nalazimo.Vidljivost nam je svima bitna,treba prikazati svoje stavove. Što nas je više u mreži možemo da lakše rešavamo nedostatke u našim i vašim regijama,jer nije isto kada svoj stav izrazi dve,tri organizacije i kada taj stav pokaže više od 20,30,50,organizacija.

  Vijuga je sjajna onlajn platforma naša očekivanja su početak jedne lepe nove saradnje 😀

  Ako želite predstaviti Vašu umjetničku udrugu ili organizaciju, javite nam se na info@plus.vijuga.com

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)