Skip to content

Vijuga Plus

Što je domena?

  Vijuga Plus Vam donosi novi članak o tome što je domena i za što se koristi. Ovo je dio našeg priručnika Što napraviti prije izrade web stranice

  Što je uopće domena i za što se koristi?

  Domena je dio mrežne (web) adrese (www). Sastoji se od naziva domene, koja može označivati djelatnost (npr. com, org) ili nacionalnu pripadnost (npr. hr, de), te od ekstenzija (npr. naziv organizacije, tvrtke).  U Hrvatskoj, nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr) upravlja Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet i to još od 1993. godine. Razlikujemo više vrsti ekstenzija od .com (korporativne web stranice), .com.hr., .net, .biz (poslovne web stranice), .org (web stranice za udrugu, institucije)…

  Da Vam bude lakše – evo primjer:plus.vijuga.com – plus.vijuga je domena, a .com je ekstenzija. Najlakše rečeno, ime Vaše web stranice je Vaša domena. Vrlo važno je napomenuti kako je domena unikatna tj. ne može biti više domena s istim imenom.

  Registracija domena (besplatne i naplatne)

  U Hrvatskoj, besplatnu .hr domenu mogu registrirati sve pravne i fizičke osobe koje obavljaju registriranu samostalnu djelatnost u RH (trgovačka društva, udruge, obrti, klubovi, stranke…). Za pravne osobe, naziv domene mora sadržavati registrirano ime ili registrirano skraćeno ime ili skraćenicu od početnih slova ili slogova višedijelnog registriranog imena. Kod fizičkih osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost, naziv domene mora sadržavati registrirano ime ili registrirano skraćeno ime ili skraćenicu od početnih slova ili slogova višedijelnog registriranog imena ili naznaku djelatnosti te ime, prezime ili ime i prezime. Više pogledate ovdje.

  No, kako ima besplatnih domena tako ima i naplatnih domena. Naplatne domene u Hrvatskoj mogu registrirati pravne osobe registrirane u RH (isti kao i kod besplatne domene), sve fizičke osobe s prebivalištem u RH, podružnice stranih tvrtki kao i pravne osobe sa poslovnim nastanom u EU uz uporabu VAT/OIB broja. One se registriraju isključivo putem ovlaštenih registrara. Kod naplatnih domena, nema ograničenja u broju registracija naplatnih .hr domena.

  Kako odabrati pravu domenu za vaše poslovanje? 

  Prvo i osnovno je ako ste osmislili naziv domene, trebate provjeriti da ta domena nije registrirana. Preporučamo da naziv domene bude što kraći, da ga je zapravo što lakše zapamtiti. Najčešće je naziv domene po Vašoj firmi, udrugi, obrtu… Besplatne domene morate produžiti svake godine, a naplatne domene se mogu registrirati na jednu, dvije ili pet godina. Provjeru dostupnosti domene možete pogledati na www.regica.net

  Brisanje domena

  Ako želite obrisati svoju besplatnu domenu, to možete učiniti tako da podnesete zahtjev koji se podnosi online putem administracijske forme za ažuriranje podataka o domenama. A naplatne domene se brišu preko ovlaštenih registrara.

   

  ONO NAJBITNIJE ako Vam je potrebna bilo kakva pomoć oko izbora ili registracije domena, javite nam se jer Vijuga Plus je tu za vas!

   

   

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)