Skip to content

Vijuga Plus

Kako odabrati Pravu Boju za Vašu Web Stranicu?

  Boje nisu samo vizualni elementi, već ključni komunikatori. One nose priču, stav i identitet vaše marke. No, odabrati prave boje za web stranicu zahtijeva više od estetike – zahtijeva razumijevanje njihove moći i utjecaja na vašu publiku. Sjetite se da je odabir boja subjektivan proces, iako se temelji na određenim dizajnerskim principima i psihološkim učincima. Važno je slušati povratne informacije korisnika i biti spremni prilagoditi boje ako ne odražavaju željenu poruku ili ako ne privlače ciljnu publiku kako ste planirali.

  Boje su poput jezika koji komunicira sa posjetiteljima stranice. Međutim, odabrati pravu nijansu nije uvijek jednostavno. HEX kodovi boja, šifre sastavljene od kombinacije brojeva i slova, postaju važan alat dizajnerima. Primjerice, #4285F4 za plavu ili #34A853 za zelenu boju, ti kodovi omogućuju dosljednost i preciznost prilikom korištenja određenih nijansi.

  Crvena boja može potaknuti akciju i pažnju posjetitelja. Na primjer, koristi se za pozivanje na akciju poput “Kontaktirajte nas” ili “Prijavite se za newsletter”.
  Plava boja, koja se često povezuje s povjerenjem i sigurnošću, može biti korisna za sekcije koje sadrže informacije o sigurnosti usluga ili detalje o tvrtci. Pogodna je za financijske institucije ili usluge kako bi se poslala poruka sigurnosti i pouzdanosti klijentima.
  Žuta boja može unijeti osjećaj svježine i optimizma i može se koristiti za isticanje posebnih obavijesti, novosti ili istaknutih usluga.
  Zelena boja, koja često simbolizira prirodu i rast, može se koristiti za naglašavanje održivih praksi ili fokusiranje na ekološki osviještene aspekte usluga. Također i u turističkoj industriji zbog povezanosti s prirodom, svježinom ili osjećajem mira pa čak i pustolovine.
  Narančasta boja može unijeti osjećaj energije i vitalnosti. Može se koristiti za privlačenje pažnje na najvažnije informacije ili call-to-action sekcije.
  Nijanse navedenih boja mogu biti korisne kako bi posjetitelji bili više uključeni, potaknuti na akciju (poput kontaktiranja tvrtke) ili kako bi se istaknule važne informacije. U fitness i wellnes industriji koristi se upravo radi te povezanosti s energijom, dinamikom i optimizmom koji potiću osjećaj motivacije posjetitelja.
  Crna, bijela i sive nijanse, sa kontrastnim bojama koriste se najčešće za tekstove.

  Ne zaboravite prilagoditi boje prema svrsi stranice i ciljevima koje želite postići s posjetiteljima.

  Kada je riječ o usklađivanju boja web stranice s bojama brenda, važno je stvoriti dosljednost koja odražava identitet vašeg brenda. Boje mogu povezati posjetitelja s Vašim brendom i učiniti brend lako pamtljivim te tako podsjećati posjetitelja na Vaš brend.
  Ali boje nisu samo estetski izbor – kontrast je ključan za čitljivost. Tamna pozadina s svijetlim tekstom ili obrnuto obično pruža dobar kontrast i olakšava čitanje posjetiteljima. Kroz takav kontrast, tekst i drugi sadržaj postaju vidljiviji i privlačniji. No, odabir boja nije jednostavan. Testiranje različitih boja i njihovih kombinacija je ključno prije konačne odluke. Boje se mogu ponašati različito na različitim uređajima i ekranima, stoga je važno provjeriti kako izgledaju u stvarnom kontekstu web stranice. Na primjer, nijanse iste boje mogu izgledati potpuno drugačije na različitim pozadinama.
  Proučite donju tablicu kako biste dobili dojam o najboljim kombinacijama pozadine/boje prvog plana.

  Color contrast table
  Lifewire / Jeremy Girard

   

  U konačnici, boje su snažan alat za pričanje priče o vašem brendu ili proizvodu. One mogu utjecati na dojam koji ostavljate na posjetitelje vaše stranice i pomoći vam da stvorite dugotrajan i prepoznatljiv identitet brenda, u skladu sa vrstom posla/industrijom kojim se bavite.

   

  Pročitajte naš članak o važnosti kvalitetnih fotografija i grafika na web stranicama, jer i fotografije igraju veliku ulogu u konačnom izgledu Vaše web stranice.

  Trebate uslugu izrade web stranice ili web trgovine? Obratite nam se na info@plus.vijuga.com ili putem kontakt obrasca.

  Zapratite nas na društvenim mrežama Instagram i Facebook.

  🚀 Iskoristite ekskluzivne popuste na izradu web stranica i unaprijedite svoje poslovanje! 🐉💻✨