Skip to content

Vijuga Plus

10 zanimljivih činjenica o web stranicama koje niste znali

  Web stranice postale su sastavni dio svakodnevnog života, a mi ih koristimo za različite svrhe, od pronalaženja informacija do kupovine proizvoda ili usluga. No, koliko zapravo znamo o web stranicama? U nastavku ćemo vam predstaviti deset zanimljivih činjenica koje možda niste znali.

  1. Prva web stranica ikada stvorena bila je informacijska stranica o World Wide Webu, a stvorio ju je Tim Berners-Lee 1991. Godine.

  Stranica je bila dostupna samo zaposlenicima CERN-a i sadržavala je tek nekoliko redaka teksta i jedan hyperlink. Hyperlink je vodio na drugu stranicu koja je sadržavala informacije o projektu World Wide Webu, uključujući opis kako funkcionira, zašto je važan i kako ga koristiti.

  Berners-Lee je kreirao web stranicu kako bi podijelio informacije o svojoj novoj tehnologiji s drugim zaposlenicima CERN-a. Želio je stvoriti platformu koja bi omogućila ljudima da dijele i pristupaju informacijama na jednostavan način, bez obzira na njihovu geografsku lokaciju.

  Iako je prva web stranica bila vrlo jednostavna, ona je postavila temelje za razvoj interneta kakvog poznajemo danas. S vremenom su web stranice postale sve složenije i interaktivnije, a internet se pretvorio u neizostavan alat za komunikaciju, poslovanje, zabavu i obrazovanje.

  Berners-Lee je za svoj doprinos razvoju interneta dobio mnoga priznanja, uključujući nagradu Turing 2004. godine, koja se smatra “Nobelovom nagradom” za računalnu znanost. Danas se njegova prva web stranica može vidjeti na internetskoj stranici CERN-a i predstavlja važan dio povijesti interneta i razvoja modernog svijeta.

   

  2. Prema posljednjim istraživanjima, trenutno postoji više od 1,7 milijardi web stranica na internetu.

  Iako se čini da je taj broj ogroman, važno je napomenuti da se veliki dio tih stranica rijetko ili nikad ne posjećuje. Mnoge web stranice su napravljene za specifične namjene ili za ograničene skupine ljudi, poput internih poslovnih alata, privatnih foruma ili blogova koji se fokusiraju na uske teme. Međutim, bez obzira na specifičnu namjenu, svaka web stranica ima potencijal da dosegne publiku širom svijeta.

  Najveći dio web stranica su obične statičke stranice s osnovnim informacijama o tvrtki, organizaciji ili pojedincu. Međutim, postoje i web stranice koje su vrlo složene i interaktivne, s mnogo funkcija i mogućnosti za korisnike. Primjeri takvih stranica su društvene mreže poput Facebooka, online trgovine poput Amazona, video platforme poput YouTubea i druge.

  Web stranice danas su ključni alat za poslovanje i marketing, a mnoge tvrtke svoje poslovanje temelje isključivo na internetu. Web stranice omogućuju tvrtkama da dosegnu publiku širom svijeta, prodaju svoje proizvode i usluge, komuniciraju s klijentima i grade svoju online prisutnost.

  Ukratko, internet se neprestano razvija i raste, a broj web stranica na njemu raste zajedno s njim. Svaka web stranica ima svoju svrhu i potencijal da dosegne publiku, a važno je da bude dobro dizajnirana i održavana kako bi bila korisna i relevantna za svoje posjetitelje. Također je važno da se redovito ažurira i održava kako bi uvijek bila dostupna i brza za korisnike.

   

  3. Prva verzija Google tražilice bila je samo web stranica s tekstualnim poljem za pretraživanje i gumbom “I’m feeling lucky”. To se dogodilo 1998. Godine.

  Ova web stranica prvi put se pojavila na internetu 1998. godine, kada su je osnovali Larry Page i Sergey Brin, tada studenti Sveučilišta Stanford. Njihova želja bila je stvoriti tražilicu koja će biti brža, preciznija i korisnija od postojećih tražilica tog vremena.

  Prva verzija Google tražilice bila je vrlo jednostavna i minimalistička, bez reklama i dodatnih funkcija koje danas povezujemo s ovom tražilicom. No, iako je bila jednostavna, bila je vrlo učinkovita u pronalaženju relevantnih rezultata za korisnike.

  Jedna od ključnih inovacija koju su Page i Brin uveli u Google tražilicu bila je algoritam PageRank, koji je bio sposoban procijeniti vrijednost web stranice na temelju broja linkova koji vode do nje. Ovaj algoritam omogućio je Googleu da bolje rangira stranice prema njihovoj relevantnosti i kvaliteti, što je bila revolucija u svijetu tražilica.

  Od tada, Google je postao nezamjenjiv alat za pretraživanje informacija na internetu, a njegova popularnost i dalje raste. Danas, Google nudi brojne dodatne funkcije poput prijevoda, kalkulatora, vremenske prognoze, karte i još mnogo toga.

  Unatoč svim inovacijama i promjenama koje su se dogodile u posljednjih 20 godina, Google i dalje ostaje jednostavan za uporabu, a ono što je počelo kao jednostavna web stranica s poljem za pretraživanje i gumbom “I’m feeling lucky”, pretvorilo se u jednu od najvažnijih i najkorisnijih tehnoloških tvrtki na svijetu.

   

  4. Prosječno vrijeme učitavanja web stranice u 2021. godini je oko 4,7 sekundi. Međutim, stručnjaci preporučuju da bi stranice trebale učitavati u manje od 2 sekunde.

  Vrijeme učitavanja web stranice je jedan od najvažnijih faktora koji utječu na korisničko iskustvo i uspjeh web stranice. Postoji nekoliko razloga zašto je brzo učitavanje stranica važno.

  Prvo, brže učitavanje web stranice poboljšava korisničko iskustvo i povećava vjerojatnost da će korisnik ostati na stranici. Ako se stranica ne učita u roku od nekoliko sekundi, korisnik može postati frustriran i odlučiti se napustiti stranicu.

  Drugo, brže učitavanje web stranice poboljšava SEO (optimizacija za tražilice). Google i druge tražilice vrednuju brzinu učitavanja web stranice kao važan faktor za rangiranje stranice. Stranice koje se brže učitavaju imaju veću vjerojatnost da će se rangirati više na tražilicama.

  Treće, brže učitavanje web stranice može smanjiti stres na serveru i smanjiti troškove hostinga. Ako stranice imaju dugotrajno vrijeme učitavanja, to može dovesti do preopterećenja servera i potencijalno povećati troškove hostinga.

  Dakle, brzo učitavanje web stranica je ključno za uspjeh web stranice. Postoji nekoliko načina kako se može poboljšati brzina učitavanja web stranice, uključujući optimizaciju slika, minimiziranje koda i upotrebu bržeg hostinga. Također je važno testirati brzinu učitavanja web stranica i redovito je optimizirati kako bi se osiguralo najbolje moguće korisničko iskustvo i SEO rangiranje.

   

  5. Većina web stranica na internetu koristi HTML, CSS i JavaScript kao osnovne tehnologije.

  HTML, CSS i JavaScript su temeljne tehnologije koje se koriste za izradu većine web stranica na internetu. Ove tehnologije se koriste za oblikovanje, stiliziranje i programiranje web stranica, a svaka od njih ima svoju specifičnu ulogu.

  HTML (Hypertext Markup Language) je osnovni jezik za izradu web stranica. To je standardni način pisanja strukturalnog sadržaja, poput teksta, slika i videa, i opisivanja kako se taj sadržaj treba prikazivati na web stranici. HTML se sastoji od oznaka, poput <html>, <head>, <body> i drugih, koje se koriste za definiranje strukture i sadržaja web stranice.

  CSS (Cascading Style Sheets) koristi se za stiliziranje web stranica i definiranje izgleda i pozicioniranja elemenata na stranici. To uključuje definiranje boja, fontova, pozadina i drugih vizualnih elemenata koji čine izgled stranice. CSS se koristi za razdvajanje sadržaja od izgleda, što omogućuje veću fleksibilnost u promjeni izgleda stranice bez mijenjanja sadržaja.

  JavaScript se koristi za programiranje interaktivnih elemenata na web stranici, poput obrazaca, animacija i drugih dinamičkih elemenata. To je skriptni jezik koji se izvodi u web pregledniku korisnika i omogućuje izvođenje različitih funkcija i manipulaciju web stranicom na temelju korisničkih interakcija.

  Ove tri tehnologije čine osnovni alat za izradu web stranica, a većina web stranica koristi ih u kombinaciji kako bi postigla željeni izgled i funkcionalnost. Postoje i druge tehnologije, poput PHP-a, Ruby on Rails, AngularJS i drugih, koje se koriste za napredniju funkcionalnost, ali HTML, CSS i JavaScript ostaju temeljne tehnologije koje se koriste za stvaranje većine web stranica na internetu.

   

  6. Najposjećenija web stranica na svijetu je Google.com.

  Najposjećenija web stranica na svijetu je Google.com. Google je pretraživač koji je postao središnja točka internetskog iskustva, omogućujući korisnicima da traže bilo što na internetu s lakoćom. Osim toga, Google nudi širok spektar usluga, poput Gmaila, Google Mapsa, Google Drivea i mnogih drugih.

  Prema podacima iz siječnja 2021. godine, Google.com je bio najposjećenija web stranica na svijetu s gotovo 92,5 milijardi posjeta mjesečno. To je impresivna brojka, s obzirom na to da postoji preko 1,7 milijardi web stranica na internetu.

  Osim Googlea, na popisu najposjećenijih web stranica na svijetu nalaze se i druge popularne platforme, poput YouTubea, Facebooka i Amazona. Međutim, nitko od njih nije dostigao razinu posjećenosti kao Google.

  Uz to, važno je napomenuti da se najposjećenije web stranice na svijetu mogu mijenjati s vremenom. Internet je vrlo dinamično mjesto, s novim web stranicama koje nastaju svakodnevno i često mijenjajući se trendovi i načini korištenja interneta. No, trenutno je Google.com i dalje nezaobilazna točka za milijune korisnika diljem svijeta koji svakodnevno koriste internet.

   

  7. Prva web stranica s animiranim GIF-om bila je stranica američkog predsjednika Bill Clintona 1996. Godine.

  Prva web stranica s animiranim GIF-om bila je stranica američkog predsjednika Bill Clintona 1996. godine. U to vrijeme, GIF-ovi su postajali sve popularniji kao način dodavanja malo živosti i zabave na web stranice. Clintonova kampanja za predsjedničke izbore 1996. godine odlučila je iskoristiti ovu novu tehnologiju kako bi privukla pažnju posjetitelja na njihovoj web stranici.

  Na njoj se nalazilo nekoliko animiranih GIF-ova, uključujući i GIF-ove koji su prikazivali američku zastavu, kao i GIF-ove koji su prikazivali same predsjedničke kandidate. Ova inovacija u marketingu političkih kampanja pokazala se vrlo učinkovitom, a uskoro su i druge političke kampanje počele koristiti animirane GIF-ove na svojim web stranicama.

  Danas se animirani GIF-ovi koriste na web stranicama diljem svijeta kako bi se privukla pažnja posjetitelja i poboljšalo korisničko iskustvo. Animirani GIF-ovi se koriste u mnogim različitim kontekstima, uključujući obrazovne materijale, marketinške kampanje i zabavne sadržaje.

   

  8. Danas je više od polovice svih web stranica prilagođeno mobilnim uređajima.

  Prilagođavanje web stranica za mobilne uređaje postalo je važno kako bi se osiguralo optimalno iskustvo korisnika. Mobilni uređaji imaju manji zaslon od desktopa i stoga web stranice trebaju biti dizajnirane tako da se prilagođavaju različitim veličinama zaslona i različitim orijentacijama uređaja. Također, brzina učitavanja web stranica je ključna jer mobilni uređaji često imaju slabiju vezu na internet.

  Prilagođavanje web stranica za mobilne uređaje može se postići različitim načinima i ključno je za stvaranje optimalnog iskustva korisnika. Jedan od popularnih načina je dizajniranje responsivnih web stranica koje se automatski prilagođavaju veličini zaslona uređaja na kojem se prikazuju. Postoje i posebne mobilne aplikacije koje se mogu preuzeti s trgovina aplikacija na mobilnim uređajima. S obzirom na sve veći broj mobilnih korisnika interneta, ova praksa postaje sve važnija za uspjeh bilo koje web stranice.

   

  9. Prosječni broj riječi na web stranici koja se pojavljuje na prvoj stranici Google pretraživanja je oko 1900 riječi.

  Ovo otkriće dolazi iz brojnih istraživanja koja su pokazala da web stranice s većim brojem riječi imaju tendenciju da se bolje rangiraju na Googleu. Međutim, važno je napomenuti da kvaliteta sadržaja ostaje važnija od količine riječi.

  Iako je to prosječan broj riječi, postoje web stranice koje se rangiraju na prvoj stranici s manje od 1000 riječi. To znači da kvalitetan sadržaj i pravilno optimiziranje za SEO i dalje igraju važnu ulogu u rangiranju na Googleu.

  Osim toga, nije dovoljno samo napisati velik broj riječi na web stranici. Sadržaj mora biti informativan i vrijedan za korisnika, te mora biti strukturiran na način da se lako čita i razumije. Ovo je važno za zadržavanje korisnika na web stranici i smanjenje stope napuštanja, što Google također uzima u obzir prilikom rangiranja.

  Dakle, iako postoji veza između broja riječi na web stranici i njezinog rangiranja na Googleu, kvalitetan sadržaj i dobra optimizacija i dalje su najvažniji faktori za uspjeh na tražilici.

   

  10. Prema podacima iz 2021. godine, 39% svih web stranica koristi platformu za upravljanje sadržajem (CMS) poput WordPressa ili Wixa.

  CMS platforme postale su sve popularnije među vlasnicima web stranica, jer nude jednostavno i intuitivno sučelje za upravljanje sadržajem.

  WordPress je trenutno najpopularnija CMS platforma s udjelom od 40% svih web stranica koje koriste CMS. WordPress nudi razne teme i dodatke za izradu funkcionalnih i privlačnih web stranica. Ova platforma također je otvorenog koda i besplatna za korištenje, što ju čini atraktivnom opcijom za manje tvrtke i pojedince koji žele stvoriti vlastitu web stranicu.

  Wix je druga popularna platforma za izradu web stranica koja je u porastu u posljednje vrijeme. Ova platforma nudi niz sjajnih značajki i jednostavno sučelje koje omogućuje korisnicima da stvore atraktivne web stranice bez potrebe za kodiranjem.

  Postoji i mnogo drugih CMS platformi poput Joomla i Drupal, koje su također popularne i nude svoje prednosti i nedostatke.

  Prednosti korištenja CMS-a uključuju mogućnost brzog ažuriranja sadržaja, poboljšanu sigurnost web stranice, prilagodbu web stranice prema potrebama korisnika i lakše rangiranje na tražilicama. Međutim, važno je napomenuti da upotreba CMS-a ne garantira automatski uspjeh web stranice, već se i dalje mora uložiti trud u izradu kvalitetnog sadržaja i optimizaciju za tražilice.

   

  Web stranice su neprestano evoluirale, od jednostavnih HTML stranica do složenih web aplikacija koje koriste razne tehnologije. S obzirom na brzu dinamiku tehnološkog razvoja, možemo očekivati da će se i web stranice nastaviti mijenjati i prilagođavati novim trendovima.

  Kao tvrtka koja se bavi izradom web stranica, znamo koliko je važno imati dobro dizajniranu i funkcionalnu web stranicu koja privlači i zadržava korisnike.

   

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)